Prázdniny v Slniečku sa začali po šiestykrát

11.07.2005 Prešov

Prešov 11. júla (TASR) - Rodičia dovedna 16 detí vo veku od šesť do 12 rokov využili ojedinelú letnú ponuku Knižnice Pavla Országha Hviezdoslava v Prešove - ...
Prešov 11. júla (TASR) - Rodičia dovedna 16 detí vo veku od šesť do 12 rokov využili ojedinelú letnú ponuku Knižnice Pavla Országha Hviezdoslava v Prešove - prázdniny v Slniečku, v detskom oddelení tejto knižnice. Začali sa dnes a ide už o šiesty ročník. Potrvajú v dvoch dvojtýždňových turnusoch do 19. augusta.

Vedúca Slniečka Jarmila Harčárová na margo prázdninovej iniciatívy knihovníkov, ktorá je navyše popri ich bežných pracovných povinnostiach, povedala, že ju vykonávajú \"dobrovoľne a nenútene\". \"Chceme, aby deti nechodili po sídliskách s kľúčikom na krku a chceme trošku, aby sa niečo naučili aj v knižnici, \" poznamenala. Deti sa neučia tak ako v škole, ale \"kniha je stále tou knihou a ak trošku do nej nazrú aj cez prázdniny, tak nič tým nepokazia\".
Tohoročné pobyty v knižnici majú podtitul Prázdniny plné hier. Minuloročné boli Prázdninami s Troma pátračmi, podľa názvu populárnej knihy. Ako však u uviedla vedúca tábora Gabriela Futová, nechcú po tejto skúsenosti deti \"mučiť výukovými programami\". Oprášia rôzne zabudnuté pohybové, logické, šikovnostné hry, k čomu im výborne poslúžila stará kniha Encyklopédia hier. Okrem toho chcú deti naučiť rôzne ručné práce.
Rodičia nemusia dať svoje potomstvo do tábora na celé dva týždne, môžu aj len na jeden deň. Starostlivosť je v knižnici od pondelka do piatku od 6. do 16. h. Deti za denný poplatok 120 Sk majú desiatu a olovrant v budove Slniečka na Hlavnej ulici, no na obedy chodia ako \"veľkí\" do neďalekej reštaurácie Viktória. To sa už aj po minulé roky ukázalo ako veľmi dobré riešenie.
 

Vyberte región